Wednesday, January 20, 2010

KEGILAAN LUAR BIASA TERHADAP FACEBOOK


Oleh Ismaily Bungsu


KAPAN berbicara soal Laman Web, maka itu jelas berbicara soal kegilaan orang sekarang ini.

Kegilaan ini rupanya tanpa mengenal usia dan semuanya masuk ke dalam kerangka kegilaan yang sukar dibayangkan sebab saban waktu banyak masa di depan komputer, merenung HP dan segala macam.

Nah, jelas sangat ianya merupakan rangkaian sosial yang telah hebat dan menjadi satu trend dalam kehidupan masyarakat masa kini.

Semua lapisan masyarakat baik golongan pemimpin, golongan profesional sehinggalah peringkat kanak-kanak boleh dikatakan majoriti mempunyai laman web rangkaian sosial sendiri.

Antara yang paling popular adalah laman sosial Facebook dengan catatan kira-kira 6.2 juta pengunjung.

Manakala laman Friendster mencatatkan pengguna seramai 4.2 juta orang, diikuti oleh laman Myspace 2.1 juta orang dan laman Twitter seramai kira-kira 750,000 pengunjung

Statistik ini menunjukkan 'kegilaan' terhadap aktiviti melayari laman web sosial semakin diminati dan menjadi satu 'rutin' dalam kehidupan 'pencinta' laman web rangkaian sosial ini.

Ia seolah-olah menjadi satu 'ketagihan' bagi pengikut fanatik laman web sosial ini sehingga ada yang sanggup berjaga sampai larut malam bersengkang mata demi untuk berkomunikasi secara maya.

Lebih mengasyikkan apabila laman web sosial ini menyediakan 'permainan' interaktif seperti Farmville yang saya sendiri tidaklah berminat sangat.

Ia cukup untuk membuat pengikutnya terus 'melekat' dan yang bersuami lupa isteri dan yang beristeri lupa makan minum suami dan akhirnya masing-masing mencari jalan keluar.

Iya, mereka ini pantang ada masa terluang, pasti mereka akan memanfaatkan laman kegemaran mereka.

Terdapat juga segelintir yang memastikan anak-anak dan si suami atau isteri tidur terlebih dahulu sebelum melayari laman web sosial itu/ini cara terbaik tetapi kan kasian sang suami yang terpaksa menahan dendam amarah yang menyebabkan ada yang mencari jalan keluar.

Tidak hairanlah seramai 350 juta pengguna telah mendaftar laman web sosial Facebook di peringkat global dan seramai 6.2 juta pengunjung telah mengunjungi laman ini di Malaysia.

Fenomena 'kegilaan' terhadap aktiviti ini memberi kesan yang mendalam dalam kehidupan masyarakat sehingga ada yang menjadikan membuka laman web sosial ini sebagai 'sarapan pagi' sebelum melakukan aktiviti harian yang lain.

Tidak cukup dengan akses melalui Internet, kini 'pencinta' laman web sosial boleh mengakses, mengemas kini informasi dan memuat turun gambar melalui aplikasi telefon bimbit.

Kecanggihan teknologi dan perkhidmatan yang disediakan menambahkan lagi 'keghairahan' pengikut setia laman web sosial ini untuk terus berhubung.

Tidak dinafikan kewujudan laman web sosial seperti Friendster, Myspace, Facebook, Twitter, ekawan dan sebagainya dapat mengeratkan tali silaturahim sesama kita, mempertemukan sahabat yang telah lama terpisah, mengikuti perkembangan aktiviti pemimpin, bertanya khabar dengan cara yang paling menjimatkan, berbincang, nasihat menasihati, berkongsi pengalaman dan petua serta banyak lagi kebaikan yang mampu dimanfaatkan oleh pengguna laman web rangkaian sosial ini.

Di sebalik kebaikan yang dinikmati, terselit kesan buruk laman web rangkaian sosial ini. Terdapat segelintir mereka yang tidak bertanggungjawab menggunakan laman ini untuk memerangkap gadis-gadis yang mudah dipujuk rayu.

Bermula dengan sembang secara maya, lama kelamaan kemesraan yang terjalin membangkitkan 'keinginan' untuk bersua muka bagi mengeratkan lagi hubungan.

Natijahnya, ibarat habis madu sepah dibuang, lelaki yang tidak bertanggungjawab meninggalkan gadis yang terpaksa mengandung anak hasil daripada keterlanjuran.

Dengan angka pengguna Internet di Malaysia menjangkau 16 juta orang dan angka tersebut dijangka terus meningkat, pastinya tindakan sewajarnya perlu dilakukan sebelum lebih ramai lagi wanita-wanita Malaysia akan menjadi 'korban'.

Kita juga khuatir jika 'kegilaan' laman web sosial ini membantu meningkatkan kes perceraian atau persengketaan yang tak kunjung padam dan apa yang saya kira lebih membimbangkan ialah jika anak-anak yang masih di bangku sekolah turut terpalit hasil kecanggihan teknologi maklumat ini.

Nah, tentu saja Fenomena ini perlu dikawal agar tidak ada lagi gadis Malaysia yang terperangkap dengan jerat 'cinta ekspres' maya.
Manusia sekarang ini sudah gila. Macam-macam jenis gila. ada gila duit/gila judi/gila minum dan macam-macamlah jenis gila. Gilanya manusia bukan seperti dulu itu sebab manuia sekarang ini menurut kajian 11% ada penyakit mental

Yang paling saya marah manusia ini/bila mereka gila selalu mereka libatkan nama ANJING GILA atau GILA BABI. Apa punya manusia. Nasiblah Babi tidak mendengar, klau tidak akan ribut juga Kerajaan Beruk yang menipu rakyat

No comments:

Post a Comment